Internationaal werken in de kunsten is een vitaal onderdeel van de praktijk. Het buitenland biedt een andere omgeving met nieuw publiek, nieuwe kennissen en gesprekken en is voor zowel creatie, productie, distributie als voor het publiek van belang. Nederland en Vlaanderen zijn buren en vormen bovendien één taalgebied. Die geografische nabijheid en gedeelde taal zorgen voor een lange en intensieve culturele samenwerking. Maar toch verloopt die samenwerking niet altijd even gesmeerd. Knelpunten zijn er op het gebied van cultuurverschillen en verschillen in culturele (subsidie) infrastructuur, naast bureaucratische drempels op het gebied van wet- en regelgeving.

De praktijk van internationaal werken is daardoor veranderd: we gaan minder vaak fysiek de grens over. Desondanks blijft de nood aan kennisuitwisseling, informatie en (digitale) ontmoeting bestaan. OverBruggen.info wil dat mede mogelijk maken.

Dit portaal biedt verschillende praktische hulpmiddelen, tips en verdiepende informatie. Je vindt hier informatie over mobiliteit, culturele infrastructuur, culturele verschillen en beleid. De subsidiewijzer filtert voor jou relevante subsidies. Gebruik al deze tools voor je digitale project, of oriënteer je alvast voor toekomstige fysieke plannen!

Hoe kwam OverBruggen tot stand?

In 2019 startten DutchCulture en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond het traject OverBruggen met gesprekken met makers uit de disciplines muziek, theater, beeldende kunst en design & architectuur in Vlaanderen en Nederland. Daaruit leerden zij welke belemmeringen makers ervaren in het oversteken van de grens. Op dit portaal vind je handreikingen om die belemmeringen daadwerkelijk in de praktijk te kunnen “OverBruggen”.

Missen we een belangrijke bron, artikel, tool of tip? Ken je een subsidie die niet in de subsidiewijzer te vinden is? Of ben je een organisatie en wil je je graag aansluiten bij het OverBruggen-netwerk? Mail ons dan. Het portaal wordt de komende vier jaar doorlopend geüpdatet en we nemen je input graag mee. Je mail kan naar post@dutchculture.nl met als onderwerpregel: OverBruggen.

Hoe gaat OverBruggen verder?

Naast dit portaal voor praktische en verdiepende informatie, organiseren Kunstenpunt en DutchCulture in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond de komende jaren een aantal sector-ontmoetingen. Ontmoeten en netwerken opbouwen is immers minstens even belangrijk om over de grens te kunnen werken als functionele informatie, zo bleek uit onze verkenning. Via OverBruggen.info houden we je hiervan op de hoogte.

Colofon

OverBruggen werd gefinancierd door het Ministerie van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap in Nederland en het Departement voor Cultuur, Jeugd en Media in Vlaanderen. Het project werd uitgevoerd door DutchCulture en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond (2019-2020).

Webportaal OverBruggen
Beheer

DutchCulture
Herengracht 474
1017 CA Amsterdam

Creatief concept en realisatie

Jurian Strik / Studio-Strik

In samenwerking met

Linda Beumer (vormgeving)
Jim Haakman (development)
Aram de Groot (regie en camera)
Jurian de Groot (montage)

Inhoud & redactie

Astrid Mörk
Bettina Lorsheijd
Dick Molenaar
Lisa Grob
Lonneke Bär
Marie Fol
Mick Matthys
Michaël van Brouwershaven
Mirjam van der Linden
Reinier Klok

Met dank aan alle makers die hun ervaringen met ons deelden in de labsessies en alle organisaties die hebben meegewerkt door hun kennis en expertise ter beschikking te stellen.